Организирана форма на омраза: Какво да помним преди Луковмарш

В навечерието на поредния Луковмарш – събитие-емблема на неототалитаризма и антисемитизма в България, БХК припомня, че някои от най-тежките престъпления от омраза* у нас през последните десет години са били извършвани от членове на формални и неформални ултранационалистически групи, чиято идеология проповядва неприязън и насилие към етническите и религиозни малцинства, мигрантите и ЛГБТИ хората. Групите на омраза се мобилизират, за да потискат и унищожават, включително и физически, онези, чиято идентичност не съвпада с тази на традиционно доминиращия в обществото модел на белите хетеросексуални християни. Съдебната практика дава ярки примери за това:

  • 21-годишният извършител на убийство по расистки подбуди на мъж, който е припознат като ром, „движи в среда на лица със скинарски и неонацистки убеждения и възгледи и постепенно формирал омраза на расова основа към циганите, които възприемал като непълноценни и недостойни. Така постепенно у него се зародило желание да лиши от живот представител на циганското малцинство“. -- ОС-Хасково, Присъда № 26 от 19.06.2013 г. по НОХД № 759/2012 г.
  • Младеж, който е осъден за опит за убийство на мъж от ромски произход, е посещавал клуба на „неформална националистическа младежка организация "Н. с. Б." [Национална съпротива - България], чиято цел била респектиране на чужденци, основно бежанци и емигранти и цигани чрез нанасяне на побой и психически тормоз“. -- Софийски градски съд, Присъда № 79 от 16.03.2016 г. по НОХД № 3294/2015 г.
  • Извършителите на убийство на мъж, поради неговата предполагаема хомосексуална ориентация, са били членовете на неформална групата, която се е занимавала с търсене в парка на „мъже, които им изглеждат като хомосексуалисти и при среща на такива, са им нанасяли побои, като наричали тази дейност „ритане“ или „чистка“. -- Апелативен съд – София, Решение № 330 от 12.07.2017 г. по ВНОХД № 84/2016 г.
  • Преди да нападне и да наръга с нож сирийски гражданин, извършителят на престъплението се уговаря със свидетел по делото да се събират с възможно най-много хора, за да могат „безпричинно да нанесат побой върху случайно преминаващи роми или лица с етнос, различен от българския. Поради тази причина всички били облечени с тъмни дрехи  — суитчъри с качулки, така че да не могат да бъдат разпознати и идентифицирани“. В крайна сметка, числеността на групата за нападения достигнала около 20 човека. -- Софийски градски съд, Решение № 210 от 16.02.2016 г. по ВАНД № 4501/2015 г.

За всеки, който ще постави под въпрос връзката на тези случаи с Луковмарш, бихме искали да припомним следното:

Луковмарш е ежегодно шествие в памет на ген. Христо Луков — български военен деец и министър в годините преди и по време на Втората световна война. Нито личността на Луков, нито организаторите на възпоменателното факелно шествие в негова чест са случайни.

Луков е известен в българското общество през 30-те и 40-те години с националистическите си възгледи и с близостта си до висши дейци на германската нацистка партия. Тъкмо поради това в последните месеци от живота си той е избран като обединителна фигура за лидер на ултранационалистическата, пронацистка и профашистка организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) — организация, застъпваща се за създаване в България на тоталитарен еднопартиен режим, за премахване на пазарната икономика и пълен контрол на държавата върху стопанския и обществен живот, публикувала позиви и статии, проповядващи антисемитизъм и враждебност към чужденците, противопоставяне на интернационализма и на пацифизма.

Организатор на Луковмарш е сдружение “Български национален съюз — Еделвайс” или просто БНС. Организацията е създадена и изградена от крайния националист Боян Станков — Расате, който е неин дългогодишен ръководител до 2010 г. Организацията сама се определя като “идеен наследник на СБНЛ” и в тази връзка организира и възпоменание именно на ген. Луков. През годините организацията развива спортна дейност за младежи, в рамките на която организира съвместни спортни събития с ПП ВМРО-БНД — понастоящем в управляващата коалиция, — както и с българския клон на международната неонацистка мрежа “Кръв и чест”. Паралелно с това през годините организацията е имала редица публични изяви, включително улични демонстрации, насочени против ромите, против хомосексуалните и транс хората, против бежанците.