ОТВОРЕНО ПИСМО на Европейската мрежа срещу расизма по повод "Луков марш"

ДО:

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

София 1000, ул. "Московска" №33

КОПИЕ:

БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ  НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ

ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Списък с медии

Mr. MICHAEL PRIVOT

THE DIRECTIOR OF THE EUROPEAN NETWORK AGAINST RACISM (ENAR)

60 Rue Gallait, 3rd Floor

B-1030 Brussels

BELGIUM

от Европейската мрежа срещу расизма (ЕНАР), България

Уважаема Госпожо Фандъкова,

Ние, НПО-ии, съставляващи мрежата на ЕНАР в България* изразяваме нашето несъгласие с провеждането на "Луков марш" в събота, 18-ти февруари 2012 г. За поредна година т.нар. "патриотични организации" в България: Български Национален съюз (БНС), Национална съпротива, Кръв и чест и др. организират траурно факелно честване в памет на своя патрон - ген. Христо Луков и то се превръща в публично демонстриране и пропаганда на расизъм и неонацистки идеи. Ние считаме, че чрез допускането и разрешаването на подобни публични прояви, като общество утвърждаваме процес, използващ патриотизма за постигането на антидемократични цели.

Много от участниците в провеждащия се с официалното разрешение на Столична община от 2004 г. досега "Луков марш", открито се самоопределят като привърженици на нео-нацизма. Според медийни източници, членове на наонацистки и неофашистки групи от други държави: Германия, Русия, Белгия, Румъния – обикновено официално забранени в собствената си страна, също участват в "Луков марш". През тази година организаторите предвиждат и провеждането на международна конференция на 17 февруари, петък, посветена на "положението в Европа и "белия свят" с акцент върху национализма като единственото спасително решение за европейската цивилизация и бялата раса като цяло" (според информация на гражданска инициатива "Хора срещу расизма").

Ние настояваме да приложите дадените Ви правомощия от Закона за събранията, митингите и манифестациите (чл.12, ал.2) и да забраните провеждането на планирания за 18 февруари 2012г. "Луков марш" като събитие, "което застрашава обществения ред в София" (чл.12, ал.2, т.2) и "нарушава правата и свободите на другите граждани" (чл.12, ал.2, т.4) като подклажда омраза и вражда на етническа, расова, религиозна и антисемитска основа.

С уважение: София, 9 февруари 2012г.

ЕНАР, България

* Български съвет за бежанци и мигранти; Център на НПО - Разград; Алианс за младежко развитие - Пловдив; Център по правата на човека (ЦПЧ) "Васил Левски" - Карлово; Български хелзински комитет; "Младежки форум 2001" – Разград; Център за подкрепа на жени – с.Стражец; Сдружение "Справедливост 21"; Фондация "Междуетническа инициатива за човешки права“; Асоциация за Европейска интеграция и права на човека (EURORIGHTS); Асоциация за интеграция на бежанци и мигранти; Български адвокати за правата на човека; Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе"; Фондация "Международен център за изследване на малцинства и културните взаимодействия" (ИМИР); Сдружение "Рома заедно"; Фондация "Ресурсен център ШАМ" - Монтана; "Roma Destiny"; Сдружение "Равни права за семействата на българи и чужденци"; Гражданска инициатива "В подкрепа на етиопската общност в България".