БХК никога не е искал ромите да пътуват безплатно в градския транспорт

Във връзка със зачестилите запитвания, които Български хелзинкски комитет получава относно статии, твърдящи че организацията иска достъп до безплатен градски транспорт за ромите, бихме искали да заявим следното:

Първоизточник на посочените твърдения е хумористичният уебсайт „Бъзикилийскс“ с адрес http://neverojatno.wordpress.com. Статията, която подобно на останалите материали в посочения уебсайт е плод на художествена измислица, е публикувана тук.

Поне три медии – вестник „19 минути“, Mall359.com и BG-vestnik.eu – са публикували тази невярна информация като действителна. През настоящата седмица БХК положи усилия да установи контакт с посочените три медии, но към сегашния момент това не е факт.

БХК категорично заявява, че никога не е и не би поставил искане ромите, като обособена по етнически признак група, да ползват привилегировано безплатен градски транспорт. Нещо повече – твърдението в материала, че по този въпрос БХК подготвя законопроект, само по себе си е достатъчна индикация, че информацията в статията е компрометирана. Това е така, тъй като БХК по силата на Конституцията на Република България няма право на законодателна инициатива.

Нито една от посочените три медии не се е свързвала с БХК за коментар по информацията, която те са препечатали безкритично.

Намираме публикуването на невярна и компрометираща информация по адрес на БХК за нарушаващо всички основни принципи на журналистиката и медийната етика. Мълчаливият отказ на нарушителите да премахнат това видимо оклеветяващо съдържание намираме за особено тревожен и симптоматичен, в контекста на лошото ниво на медийна независимост и етика в България.

Категорично осъждаме опитите БХК да бъде оклеветяван, като работеща против обществения интерес организация, която подкрепя политики на дискриминация, и заявяваме категорично, че дейността на организацията е свързана със защитата на основните права на всички български граждани, чрез работа върху случаи на нарушения на тези права спрямо уязвими общности.

Красимир Кънев
Председател на Български хелзинкски комитет