Премиерът Бойко Борисов се разграничи от ВМРО-БНД в искането за закриване на БХК

Премиерът Бойко Борисов се разграничи от искането на коалиционните си партньори ВМРО-БНД да бъдат предприети мерки от страна на българската прокуратура за закриване на Българския хелзинкски комитет. "Дори не сме обмисляли подобен вариант", заяви Борисов в предаването "Свободна зона" по ТВ Европа днес.

"Аз никога не коментирам работата на други партии и техните решения. В нашето коалиционно споразумение има текстове, които спазваме. Така че какво са решили ВМРО си е право на тази партия. Ако ме питате за моето лично мнение, аз винаги съм бил за свободата и на словото, и за свободата на изразяване на различни позиции. С Хелзинкския комитет, в случаите, когато се е налагало, сме работили добре и не виждам абсолютно никаква логика мен да ме питате за това дали съм за или не", каза Борисов в отговор на въпроса каква е оценката му за искането на ВМРО-БНД.

"Неправителственият сектор е изключително важен като коректив на всяко едно управление, защото думата власт не я харесвам И винаги, когато са ни подавали сигнали, които сме могли да ги обработим, ние сме се съобразявали с тях. Така че от ГЕРБ нямаме такива предложения. […] Човешките права, свободата на словото, мисля че са били символ, който партия ГЕРБ винаги е изповядвала и затова, пак повтарям, ние не сме дори обмисляли подобен вариант", заяви още премиерът.

Припомняме позицията на БХК по искането на ВМРО-БНД и потвърждаваме убеждението си, че внеслите го политици г-н Ангел Джамбазки и г-н Александър Сиди използват организацията ни, за да си осигурят достъп до мащабно и безплатно медийно отразяване в дните на предизборна надпревара. За пореден път, вместо да предложат реални политики и решения на проблемите на българските граждани, те вдигат медиен шум около себе си с правно необосновани, но пък атрактивни в актуалния публичен дебат действия.

Ние също искаме "Да закрием БХК". Предложихме го още през 2017 г. по повод 25-ата годишнина от основаването на организацията. Защото само когато правата на човека не се нарушават, тогава няма да има нужда от защитници на човешките права като БХК.