ОПРОВЕРЖЕНИЕ: БХК никога не е имал нищо общо с лице на име Ахмед Чатаев

Във връзка с публикация на информационния уебсайт www.News.bg от по-рано днес, в която се съдържаше твърдението:

"Припомняме, миналата седмица пък името на БХК неофициално бе замесено в историята за Ахмед Чатаев – Едноръкия, сочен като организатор на терористичното нападение на летището в Истанбул от 28 юни т.г. Преди години той е освободен от наш съд с протекцията на правозащитна организация",

Българският хелзинкски комитет (БХК) заявява, че лице на име Ахмед Чатаев никога не е било клиент на организацията, нито организацията ни някога е представяла писмени становища или друг вид намеса по съдебни дела в полза на лице с такова име. Нямаме каквито и да било други връзки с него или "историята" му, нито името ни е било "неофициално" или по какъвто и да било друг начин "замесено" с него.

Намираме публикуването на невярна информация по адрес на БХК за нарушаващо основни принципи на журналистиката и медийната етика и призоваваме медиите към по-ефективен самоконтрол в съответствие с най-добрите журналистически практики с оглед недопускането на подобни случаи в бъдеще. ♦