Отворено писмо на БХК до Йорданка Фандъкова

Копие:
Списък с медии

Уважаема госпожо Фандъкова,

Български хелзински комитет категорично се противопоставя на провеждането на поредния «Луков марш» - траурното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, планувано за 12 февруари 2011 г. и организирано от Български национален съюз (БНС).

Този марш е пряко подстрекателство към насилие и дискриминация на етнически и сексуални малцинства.

Така нареченият от БНС «национален герой» Христо Луков е министър на войната между 1935 г. и 1938 г. Когато България накрая официално застава на страната на Нацистка Германия Луков смята, че законодателството в България не е достатъчно анти-семитско и се бори за закони, по-близки до тези на Хитлер. От 1942 г. е ръководител на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ). Историци определят СБНЛ като първата организация, имаща вече изцяло оформен фашистки характер и възприела нацистки идеи. До убийството на Христо Луков СБНЛ е с явни политически проекти за трансформиране на българската държава в тоталитарна от фашистки тип.

Много от хората, които днес подкрепят този марш, открито се самоопределят като неонацисти.

Това, че властите допускат и охраняват подобни прояви е незаконно и абсурдно. Настояваме тази и никоя следваща година «Луков марш», или всяко подобно, насаждащо омраза, събитие, да не бъде допуснатo да се провежда.

С уважение,
Красимир Кънев,